Šta je dobro znati pre ugradnje implanta?

U situacijama kada jedan ili više zuba nedostaju, preporučljivo je razmišljati o postavljanju zubnog implanta, čiju efikasnost i trajnost više ne treba dokazivati. Ideja nam je da vam ovde obezbedimo dodatne informacije kako bismo vam pomogli da napravite pravi izbor.

Šta treba znati o implantu?

Zubni implant nije veštački zub, on služi kao sidro za pojedinačnu krunu, most ili uslovno fiksnu protezu. Implant, obično titanijumski, zamenjuje prirodni koren zuba koji je ekstrahovan posle infekcije ili druge parodontalne bolesti.

Pripremite zube pre ugradnje implanta

Vec tokom prvog susreta, vaš stomatolog će obaviti detaljan pregled i analizu ortopan snimka kako bi utvrdio da li je kod vas indikovana ugradnja implantata. U slučaju da postoji odredjeno oboljenje desni ili zuba, prvo ce biti sprovedeno lečenje svih uočenih patologija kako bi se pripremila vaša vilica koja mora biti potpuno zdrava u momentu ugradnje implanta. U tom smislu, važno je da izaberete dobrog doktora specijalistu i izbegnete neprijatna iznenadjenja. Ne oklevajte da pitate i proverite stručnost i iskustvo svog oralnog hirurga, posedovanje diplome specijalističkih studija, broj implanta koje je vec ugradio, kao i stepen uspešnosti dosadasnjih radova.

Kontraindikacije

Postoje odredjene lokalne kontraindikacije u vezi sa postavljanjem implantata. Nedovoljna gustina i kvalitet vilične kosti, kao što je navedeno, ne dozvoljava ugradnju implanta. Pored toga, ugradnja implantata se ne preporučuje kod trudnica, osoba sa imunološkim oboljenjima, dijabetesom, bolestima kostiju ili koji su pod hemoterapijom. Takodje, konzumiranje duvanskih proizvoda smanjuje šanse za uspeh intervencije ugradnje implanta u kost.