• Važno je početi na vreme

    Kreiranje zdravih navika oralne higijene i razvijanje poverenja kod deteta počinje od malih nogu.

    ZAKAŽITE PREGLED
    Stomatoloska ordinacija vunjak dental clinic decija stomatologija pregled zuba dete

HIGIJENA ZUBA KOD DECE

Sa pranjem zuba počnite čim se zubi pojave

Čim se pojave prvi mlečni zubi potrebno je početi sa blagim trljanjem mekanom četkicom za zube prilagodjenom za taj uzrast dva puta dnevno, nakon budjenja i pre noćnog spavanja. Ukoliko se upotrebljava pasta za zube ona mora biti sa niskim procentom fluora i ne treba koristiti količinu veću od veličine zrna graška. Kod beba do navršenih 18 meseci dovoljno je pranje zuba samo mekanom četkicom za zube i vodom. Mere opreza su potrebne kod najmladjih kako bi se očuvale još uvek mekane desni i ograničilo gutanje paste za zube.

Vaše dete je mladje od 6 meseci i vi brinete da njegove desni neće podneti pritisak četkice za zube? Koristite pamučnu gazu obmotanu oko kažiprsta i umočenu u vodu, i blago istrljajte desni i zubiće svojoj bebi.

Sa vremenom, kako dete odrasta i može pravilno da drži četkicu za zube (starije od 3 godine), ohrabrite ga i podstaknite da opere zube nakon svakog obroka u trajanju od najmanje 2 minuta i nemojte oklevati da mu pokažete kako se to pravilno radi (ukoliko zaboravi neke delove ili ne mućka ili ne ispere dovoljno) kako bi steklo zdrave navike.

OSNOVNI KORACI ZAŠTITE

Kreiranje zdravih navika oralne higijene

Insistiranje na dobroj oralnoj higijeni od najranijeg doba je pravi način za kreiranje zdravih navika pre nego deca postanu samostalna da sprovode ritual pred spavanje. Pored toga, posvećeno vreme higijeni zuba kod mališana pomaže u borbi protiv pojave karijesa, da se očuvaju zadnji zubi i da se steknu zdrave navike: pažljivo čišćenje svih zuba rotiranjem četkice od vrha do dna („kiša pada“) i od dna do vrha („trava raste“).

KADA VODITI DETE KOD STOMATOLOGA?

Razvijanje poverenja kod deteta

Decu možete dovesti kod stomatologa od najranijeg uzrasta, već od pojave prvih zuba. Preporučuje se da prva poseta bude posvećena pregledu i higijeni zuba, odnosno pre pojave kvara i bola kako bi dete razvilo poverenje prema svom stomatologu.

Dodatna mera opreza

Potrebno je voditi računa da se detetu ne daju voćni, mlečni ili slatki napitci nakon pranja zuba i nakon što je leglo u krevet. Pljuvačka kod dece u ovom slučaju ostaje zasićena tokom noći usled čega značajno raste rizik od karijesa.

Kontaktirajte nas

    © Copyright - Stomatološka ordinacija "Vunjak tim" 2018