Stručno rečeno govorimo o zubnoj okluziji. Danas postoji veliki broj rešenja za ovaj tip problema.

Problemi zubne okluzije

Termin zubna okluzija se koristi za označavanje pozicije gornjih zuba u odnosu na donje zube kada su usta zatvorena. Kada primetimo nepravilnosti u poziciji zuba kažemo da postoji problem okluzije. Otklanjanje ove nepravilnosti je tada integralni deo ortodontske prakse. Poreklo ove vrste poremećaja razlikuje se od slučaja do slučaja. Samim tim ni terapije nisu identične. Analizom je neophodno utvrditi da li je neadekvatna okluzija uzrokovana lošim položajem zuba ili medjusobnim lošim položajem vilica ili pak kombinacijom ova dva.

Drugi oblici okluzije

Poremećaji okluzije kod dece u predpubertetskom periodu mogu imati odlučujuću ulogu u razvoju njihovih lica i vilica. Ovo može ostaviti čak i trajne posledice koje se rešavaju isključivo hirurškim putem. Stoga je izuzetno važno blagovremeno posetiti ortodonta kako bi se moguće nepravilnosti utvrdile na vreme i terapija započela što ranije čime se direktno povećava procenat uspeha ortodontskog tretmana i izbegavaju hirurški zahvati.

Terapija kod odraslih

Dužina trajanja ortodontske terapije kod odraslih pacijenata može biti nešto duža nego što je to kod dece. U zavisnosti od slučaja i cilja koji treba postići, terapija može trajati od 3 do 30 meseci. Što smo stariji, zubi postaju osetljiviji. Odrasli pacijenti sve češće pribegavaju estetskim rešenjima kao što su: estetske, providne bravice, bravice pričvršćene s unutrašnje strane zuba, tzv.Lingvalna proteza ili transparentne folije.

U svakom slučaju, održavanje dobre higijene usta i zuba garantuje uspeh ortodontske terapije, kao i opšteg zdravlja zuba.