”Ti si to ono što jedeš “ je rečenica koja je potpuno istinita kada se radi o zdravlju zuba i desni. Kada grickate slatku hranu ili hranu bogatu skrobom, vi ne hranite samo sebe, već i bakterije koje mogu izazvati karijes ili oboljenje desni. Dentalni plak je tanak, nevidljiv film bakteija i drugih materija, koji prekriva površinu zuba. Kada slatka hrana dođe u kontkat sa dentalnim plakom, nastaju kiseline, koje su krajnji produkt
ishrane bakterija šećerima. Kiseline nastaju već posle dvadesetak minuta od obroka i počinju da napadaju zube. Stalno ponavljanje ovih napada u nekom trenutku ošteti inače tvrdu gleđ, što predstavlja početak karijesne destrukcije zuba. Bakterije iz plaka takođe pokreću zapaljensku reakciju u desnima, zubnoj kosti i drugim potpornim strukturama zuba, što može dovesti do parodontopatije i na kraju čak do ispadanja zuba iz vilice. Kao što postoji hrana koja dovodi do propadanja zuba, tako postoji i hrana koja pomaže u borbi protiv nakupljanja plaka.

Naši saveznici u oralnom zdravlju su:

Hrana bogata vlaknima – istraživanja pokazju da vlakna imaju deterdžentski efekat na zube. Ova hrana takođe stimuliše pljuvačku , koja je bitan faktor u prirodnom čišćenju zuba. Nakon unošenja slatkiša i ugljenih hidrata, pljuvačka redukuje štetni efekat kiselina iz bakterijskog plaka. Naime, ona sadrži tragove kalcijuma i fosfata koji restauriraju minerale, koje su bakterijske kiseline izvukle iz gleđi, te na taj način popravlja štetu.
Sir, mleko i mlečni proizvodi – bogati su kalcijumom i fosforom i stimulišu lučenje pljuvačke.
Žvakaća guma bez šećera – još jedan stimulator pljuvačke i time pomaže uklanjanje ostataka hrane.

Fluor iz vode, kao i pića i hrana bogata fluorom (morski plodovi) takođe obnavlja gleđnu strukturu zuba.

Hrana koja šteti zubima:

Lepljivi slatkiši – karamele, lizalice, bombone…
Skrobna hrana – kao što je mekani hleb i čips, jer se lepi se za površinu zuba i teže se spiraju pljuvačkom.
Supstance koje isušuju usta – kao što je alkohol ili mnogi lekovi ( kada koristite ovakve lekove važno je da razgovarate sa svojim stomatologom o korišcenju tečnosti za ispiranje sa fluorom ili u vezi sa korišćenjem fluoridnih gelova).
Gazirana bezalkoholna pića bogata šećerima – osim što su preplavljena šećerima , sadrže limunsku i fosfornu kiselinu koje imaju jaku erozivnu moć.
Kisele namirnice – mogu dovesti do lokalizovanog narušavanja gleđi zuba i stvaranja erozija ili pak mikropukotine, u koje se talože pigmenti hrane i tako ostavljaju zube prebojenim.

Pića i namirnice jakog pigmenta –  sadrže odredjene kiseline koje mogu da naprave mikroskopska oštećenja na površini gleđi. Ovako nastala hrapava površina sada postaje prijemčiva za sve pigmente pića i hrane koju jedemo. Najčešce odgovorni uzročnici prebojavanja zuba su: kafa, crni čaj, cveni sosevi, crveno vino i crveno bobičasto voće, gazirana i energetska pića. Niža Ph vrednost namirnica ukazuje da je supstanca kiselija. Sve ispod Ph 5,5 moze dovesti do erozije. Namirnice sa visokom Ph vrednošću su alkalije i one poništavaju kiseli efekat šećera. Ph7 je srednja vrednost između kiselina i alkalija.

Ph vrednost najčešće korišćenih namirnica:
– Mineralna voda Ph 7,6
– Mleko Ph 6,9
– Sir Ph 5,9
– Pivo Ph 4,4
– Svež sok narandže Ph 3,8
– Crveno vino Ph 2,5
– Sirće Ph 2,0
– Koka-kola Ph 1,0

 

Saveti o ishrani i oralnoj higijeni

Jedite slatkiše u okviru obrokanije toliko bitna količina slatkiša , već frekvenca njihovog unošenja. Tokom obroka se luči više pljuvačke , sto doprinosi smanjenju štetnog efekata kiselina i spiranje ostataka hrane. Ograničite unos grickalica – ako za užinu jedete voće, pokušajte nakon voća uneti malo alkaline hrane , kao sto je sir, orasi ili sveže povrće. Posle konzumiranja pigmentisane hrane usta isperite vodom. Koristite slamčice – ukoliko uživate u kiselim i gaziranim napicima, onda je preporučljivo da koristite slamčicu za vreme njihove konzumacije. Korišćenjem slamčice se smanjuje kontakt između kiselina u ovim napicima i gleđi zuba, zbog toga što se otvor slamčice postavlja iza zuba, a napitak ulazi direktno u grlo, a kisela pH pljuvačke se kratko zadržava. Na taj način se smanjuje rizik za rastvaranje gleđi i nastanak erozija zuba. Uvođenjem navike konzumiranja napitaka na slamčicu, takođe se smanjuje i mogućnost prebojavanja zuba i plombi, stoga njihova primena može da ima višestruki značaj po zdravlje i izgled naših zuba. Vodite računa o pranju zuba nakon unosa kisele hrane i napitaka – sačekajte 30 minuta pre prnja zuba, kako bi prvenstveno pljuvačka neutralizovala delovanje kiselina, odnosno, kako bi se puferskim mehanizmima povećala pH u usnoj duplji. Ako bismo prali zube odmah nakon čaše limunade, sa površine zuba ćemo skinuti meki zaštitni sloj, tzv. zubnu pelikulu, i četkanjem zuba ćemo direktno kiseline iz ovih napitaka utrljavati u gleđ i potpomoći njihovo delovanje. Zbog toga je potrebno sačekati neko vreme da pljuvačka odradi svoju ulogu, a zatim da stvar preuzmemo u svoje ruke pastom i četkicom za zube. Perite zube dva puta dnevno – naročito pre spavanja; tokom noći lučenje pljuvačke je smanjeno, što povećava rizik za nastanak karijesa. Koristite konac za zube jednom dnevno.

I uvek se setite da se hranimo da bismo živeli, a ne živimo da bismo se hranili. Lep osmeh je odraz zdravlja, zato brinite o svom osmehu ili nas posetite u Brankovoj 11 i dozvolite da mi brinemo o vašem savršenom osmehu! ?