stomatoloska-ordinacija-vunjak-tim-protetika-bezmetalne-vs-metalokeramicke-krunice-featured

Šta su krunice (navlake)?

Krunice (navlake) su fiksne nadoknade kojima se nadoknađuje izgubljeni deo zuba, ali i menja oblik i boja zuba. U zavisnosti od toga da li su potpuno ili delimično izrađene od keramike mogu biti metalokeramičke ili bezmetalne krunice.

Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice imaju spoljašnji deo od keramike, dok je središnji deo između zuba i keramike, tj jezgro, od metala. Za razliku od njih bezmetalne krunice se izrađuju u
potpunosti od keramike. Mogu biti izrađene od cirkonijuma, materijala koji je poznat i kao veštački dijamant, kao i od litijum-disilikata.

Kod metalokeramičkih krunica metalna osnova se izrađuje ručno, a kod bezmetalnih krunica cirkonijumska osnova izrađuje se mašinski, pod kontrolom kompjutera, tako da je samim tim i preciznija izrada.

Bezmetalne krunice

Bezmetalnim krunicama je moguće postići značajno bolji estetski efekat što znači da krunica izgleda u potpunosti kao prirodan zub. Naime, činjenica da nemaju metalnu osnovu omogućava im bolju prozirnost i prirodniji izgled.

Bezmetalne krunice na cirkonijumskoj osnovi su i potpuno biokompatibilne i zahtevaju manji obim preparacije, čime dovode do očuvanja zubne supstance. Za metalokeramičku krunicu potrebno je ukloniti od 1,5 do 2mm zubne supstance, a za ovakvu bezmetalnu svega 0,5 do 1mm.

Metalokeramičke krunice mogu dovesti do prosijavanja metala , pa se zbog toga metalni rub podvlači ispod desni kako bi se sakrio, a to vremenom može dovesti (u nekim slučajevima) do povlačenja desni i ogoljavanja vrata zuba.

Kombinacija bezmetalnih i metalokeramičkih krunica

Sve ovo su prednosti bezmetalnih krunica. Ipak, metalokeramičke krunice su i dalje značajno zastupljenije u stomatološkoj praksi jer su finansijski prihvatljivije za pacijente. Ponekad se upravo iz tih razloga kombinuju, tako da se u prednjoj regiji (od 3 do 3) izrađuju bezmetalne, a u bočnoj regiji koja je manje vidljiva metaloreramičke krunice.

Za sva pitanja i dodatne informacije Dental Centar Vunjak tim vam je na raspolaganju na 011/3282481 ili na www.vunjak.rs