Strah od bola je urođena kod čoveka. To je neka vrsta mehanizma zaštite. Fobija od stomatologa ili dentofobija je preterani strah od izlaganja stomatološkoj intervenciji.  Ovo je situacija koja najčešće dovodi do lošeg stanja oralnog zdravlja.

ČEMU TAJ STRAH?

Razlozi za strah od zubara mogu se podeliti u dve kategorije: direktna i indirektna iskustva.

Dentofobija može biti uzrokovana lošim iskustvom koje ja pacijent doživeo nekad u životu kod nekog zubara.  Loše sprovedeno lečenje zuba, neosetljivost i nezainteresovanost stomatologa u nekoj situaciji mogu dovesti do trauma koje se teško zaboravljaju.

 Za indirektne uzroke dentofobije vezuju se saznanja o lošim iskustvima rođaka kod stomatologa ili negativne informacije vezane za stomatologiju uopste. Na kraju, i odredjeni stimulans može razviti strah od zubara. Može se dogoditi na primer da zbog lošeg medicinskog (bolničkog) iskustva u kontekstu koji nema nikakve veze sa stomatološkom zaštitom pacijent razvije dentofobiju. Kao rezultat toga, javlja se na primer strah od belog mantila, od mirisa antiseptika, zvuka turbine, itd.

KAKO GA PREVAZIĆI?

Dentofobija se može lečiti nakon što se utvrdi njen uzrok.  Možemo podsetiti na različita rešenja. Moguće je obratiti se psihoterapeutu ili psihologu.  Zatim, moguće je smirivanje pacijenta sedativom (sedacija pomoću sredstava za umirenje). Moguće je izlečenje pomoću hipnoterapije uoči stomatološke intervencije. Ovo je nežna metoda kojom se kod pacijenta razvija poverenje prema stomatologu. Vunjak tim poseduje znanja iz ove oblasti i možete nam se obratiti za potrebne konsultacije.