stomatoloska-ordinacija-vunjak-dental-clinic-fraktura-zuba

Verovatnoća frakture vilice ili zuba ili izbijanja zuba danas je začudo veća nego ranije iako je oralna higijena uznapredovala, kao i nega zuba usled čega većina populacije sve duže zadržava svoje zube.

Fraktura zuba – simptomi

Postoji više vrsta oštećenja zuba kao što su površinske pukotine, frakture sa vertikalnim pukotinama. Simptomi mogu biti različiti, na primer:

  • Bol tokom obroka (usled pritiska na zube)
  • Bol bez očiglednog uzroka (u mirovanju)
  • Teškoće u preciznom lociranju bolova
  • Značajna osetljivost na toplo ili hladno

Fraktura zuba – uzroci

Najozbiljniji uzrok frakture vilice je traumatizacija vilice. Šok prilikom pada (na primer, od udarca zuba o zub ili zuba o bilo koju čvrstu podlogu). Ponekad se, međutim, prelom pojavljuje na oslabljenom zubu prilikom konzumiranja hrane (kamencic u lose opranoj salati, ljuska od oraha ili dramlija u mesu divljači može ozbiljno oštetiti zub).

Fraktura zuba – tretmani

U zavisnosti od vrste preloma i tkiva na koje je uticao ovaj prelom, biće primenjen drugačiji tretman. Za neke prelome nije potrebno lečenje, već estetska intervencija (nadoknada). Drugi slučajevi zahtevaju ekstrakciju i zamenu pogođenog zuba. Tada je neophodno razmotriti opcije mosta ili implantata za sanaciju povrede ali i estetiku osmeha.