stomatolog-beograd-stomatoloska-ordinacija-vunjak-tim-nega-zuba-kiretaza-zuba-i-terapija-845x423

Šta je kiretaža zuba?

Pod ovim pojmom se krije parodontalna kiretaža kod stomatologa. Ona omogućava da se desni pričvrste uz potpuno glatku i čistu površinu korena zuba.

Kada se primenjuje kiretaža zuba?

Kiretaža se najšešće vezuje za oboljenja desni poput parodontopatije i gingivitisa mada se moze i koristiti u nekim drugim zapaljenskim procesima u ustima.
Osnovni simptomi koje pacijenti uvek primete su otok, crvenilo i krvarenje desni.

Kako se izvodi?

Kiretaža se izvodi uz pomoć posebnih instrumenata koji se nazivaju parodontalne kirete i koje imaju svoju klasifikaciju. Sam proces je bezbolan jer se koristi lokalna anestezija. Zavisno od vrste i težine upalnog procesa koji se tretira kiretaža se može ponoviti nekoliko puta dok se ne postignu željeni rezultati.Stomatološka kiretaža je lečenje čiji je cilj osigurati da gingiva bude pričvršćena na savršeno čistu površinu korena zuba. Kako bi se to postiglo vrši se uklanjanje plaka i svih bakterija. Drugim rečima, zubna kiretaža je tehnika dubokog čišćenja dela usta koja je između desni i zuba. Periodontalna kiretaža, uklanjanje kamenca, kiretaža desni i zuba su alternativni nazivi ovog lečenja.