DOBRE NAVIKE ČUVAJU ZUBE

autor: dr Jovana Crnoglavac

Tokom trudnoće veoma je važno održavanje oralne higijene kao i regularne stomatološke kontrole

U periodu trudnoće, kako zbog zdravlja trudnice tako i zbog zdravlja bebe, posebnu pažnju treba posvetiti oralnoj higijeni, zdravlju zuba i dobrim navikama. Većina trudnica veruje da zubi u trudnoći „propadaju jer beba uzima kalcijum iz zuba“, međutim to nije tačno. Ukoliko je bebi potrebna veća količina kalcijuma od one koju majka unosi ishranom, ona će je crpeti iz kostiju majke, a ne iz zuba.

Postavlja se pitanje da li su zubi i desni u trudnoći zaista ugroženi?

Gravidni gingivitis

Tačno je da su zubi ugroženiji u trudnoći, ali za to postoje drugi razlozi koji prate samu trudnoću. Na prvom mestu je hormonski disbalans, dok je na drugom mestu nepravilna higijena usta i zuba. Zbog hormonskog disbalansa desni često budu uvećane, crvene, osetljive i lako krvare, kako prilikom pranja, tako i tokom samog obroka trudnice. Uvećane i bolne desni prekrivaju veću površinu zuba, što znatno otežava njihovo čišćenje. Zbog bola i krvarenja trudnice neretko odlažu pranje zuba i tako se cela situacija samo pogoršava.

Upala desni tokom trudnoće naziva se gravidni gingivitis. Najčešće se javlja u drugom tromesečju trudnoće. Ukoliko se na vreme primeti i sanira od strane stomatologa, apsolutno ne dovodi ni do kakvih posledica.

Paradontopatija

Problem nastaje kada se ovo stanje zapusti, jer može da uzrokuje progresiju parodontopatije. Parodontopatija predstavlja ozbiljno oboljenje, gde dolazi do propadanja kosti i tkiva oko samog zuba, što za posledicu ima rasklaćenje i/ili ispadanje zuba, kao i nastanak ozbiljne infekcije koja može ugroziti zdravlje ne samo trudnice, nego i ploda. Infekcija može biti toliko ozbiljna, da dovede do prevremenog porođaja.

Oralna higijena

Jutarnje mučnine sa povraćanjem su još jedan problem sa kojima se trudnice često susreću. Želudačna kiselina može ošteti zubnu gleđ, pa se trudnicama savetuje da nakon povraćanja isperu usta čistom vodom, a nakon sat vremena operu zube četkicom i pastom.

Kada pranje zuba na početku trudnoće izaziva nepodnošljivo gađenje i mučninu trudnicama se savetuje da koriste četkice sa manjom glavom i tečnosti za ispiranje usta. Pranje zuba četkicom bez paste može, ali samo neko vreme, jer ne treba zaboraviti da fluoridi iz paste štite od karijesa, što je svakako potrebno ženama u drugom stanju.

Kada se javiti stomatologu?

Tokom trudnoće veoma je važno održavanje oralne higijene kao i regularne stomatološke kontrole. U toku trudnoće nesmetano se mogu obavljati intervencije koje zahtevaju primenu lokalnog anestetika, jer sama trudnoća nije kontraindikacija za njegovu primenu. Ono što u trudnoći treba izbegavati jeste snimanje zuba, naročito u prvom trimestru, a ako je moguće i do kraja trudnoće. Drugo tromesečje je najbezbednije za obavljanje stomatoloških intervencija i tada je neophodno sanirati sve probleme koje trudnica ima. Prvi i poslednji trimestar rezervisani su za kratke i preventivne, kao i za neodložne stomatološke intervencije.