PROMENA MLEČNIH ZUBA

autor: Dr Vanja Krkelić Jovanović

Neophodno je redovno odlaziti na preglede kod stomatologa gde će roditelji i deca dobiti savete i upustva o održavanju higijene, o značaju pravilne ishrane i prevenciji

Zdravlje mlečnih zuba veoma je važno za pravilan rast i razvoj deteta. Oboleli mlečni zubi mogu dovesti do poremećaja u razvoju vilica, stalnih zuba, žvakanja, govora, što sve zajedno utiče na opšte zdrastveno stanje deteta i njegov psihološki razvoj. Činjenica da se mlečni zubi menjaju ne treba da bude izgovor i opravdanje za njihovo zanemarivanje i prisustvo karijesa.

Važnost prvih zuba

Ako dođe do preranog gubitka mlečnih zuba susedni zubi će se pomerati u slobodan prostor, što će dovesti do poremećaja u nicanju stalnih zuba, krivljenja i teskobe. Takođe, mlečni zubi su u veoma bliskom odnosu sa klicama stalnih zuba, pa ukoliko se ne očuva njihovo zdravlje ili se ne poprave na vreme može doći do oštećenja stalnih zuba usled širenja infekcije.

  • Faktori koji dovode do oštećenja zuba kod dece najčešće su:
  • Nepravilna ishrana (noćno hranjenje, česti obroci, hrana bogata ugljenim hidratima)
  • Nepravilno ili neredovno pranje zuba
  • Povrede zuba

Održavanje higijene i poseta stomatologu

Vreme početka nicanja zuba je individualno, ali najčešće je sa 6 meseci. Već sa nicanjem prvih mlečnih zuba, u prvoj godini života, započinje se sa održavanjem higijene i posetama stomatologu. Dete obično do 2,5 godine ima prisutne sve mlečne zube, ukupono 20 zuba. Stalni zubi počinju da rastu oko 6. godine, počevši od prvog stalnog molara (šestice). Zatim se smenju sekutići (jedinice, pa dvojke), između 6. i 9. godine. Premolari (četvorke i petice), kao i očnjaci (trojke) niču najčešće između 10. i 12. godine. Nicanje drugih molara (sedmica) obično se događa od 11. do 13. godine i poslednji treći molari (umnjaci) niču posle 17. godine.

Veoma je važno da roditelji shvate značaj zdravlja mlečnih zuba, jer kao što vidimo, oni su prisutni u ustima deteta sve do dvanaeste, trinaeste godine. Najvažnije je delovati preventivno i na vreme. Neophodno je redovno odlaziti na preglede kod stomatologa gde će roditelji i deca dobiti savete i upustva o održavanju higijene, o značaju pravilne ishrane i prevenciji povreda (naročito kod dece koja se bave sportom). Preventivnim procedurama, kao što su fluorizacija zuba i zalivanje fisura, može se sprečiti nastanak karijesa. Ukoliko je karijes već prisutan, potrebno je sanirati i popraviti zube. Takođe, stomatolog prati rast i razvoj vilica i nicanje zuba i u skladu sa tim može se na vreme reagovati i ispraviti nepravilnosti zagrižaja i položaja zuba ukoliko postoje.