stomatoloska-ordinacija-vunjak-tim-izbeljivanje-zuba-1

Čovek je od postanka težio idealu lepote i mladosti, ostavljajući nam usađenu tu, makar skrivenu, želju do današnjih dana. U našoj kulturi jedan od indikatora zdravlja i vitalnosti svakako su belina i lepota zuba. U skladu sa tim težnjama razvijala se posebna grana stomatologije posvećena estetici. Nakon ostvarenja maksimuma u pogledu funkcije i rehabilitacije, stomatologija današnjice evoluira i doseže vrhunske estetske performanse.

Postoje različite metode za postizanje lepšeg, svetlijeg i harmoničnijeg izgleda zuba. Metoda koja se najčešće primenjuje i najbrže daje očigledne rezultate, jeste izbeljivanje zuba. I nakon više od sto godina od prvih pokušaja beljenja zuba nameću se brojna pitanja: Da li je moguće? Da li oštećuje zube? Da li je bezbedno? Koliko traje postignuti efekat?

Kroz naše dugogodišnje iskustvo, pouzdano možemo reći da je beljenje zuba bezbedna, minimalno invazivna procedura, kojom se uz povremena obnavljanja, postižu vrhunski rezultati. Za razliku od reklamiranih proizvoda za kućno beljenje, najbolji efekti i najveća bezbednost postiže se beljenjem koje vrši i nadgleda stomatolog.

U ordinaciji „Vunjak Tim“ koriste se provereni proizvodi renomiranih nemačkih proizvođača.

Kako izgleda procedura?

Vaš stomatolog će najpre razgovarati sa Vama o Vašim željama, definisati trenutnu i ciljanu boju zuba. Nakon pregleda zuba i okolnog tkiva , ustanoviće koja je tehnika beljenja optimalna za Vas. Bez obzira na to koja se tehnika primenjuje, potrebno je uraditi parodontološku pripremu. U slučaju da ne postoje akutni parodontološki problemi (obeljenje desni), to podrazumeva samo uklanjanje kamenca i pigmentacija ultrazvučnim aparatom, kao i poliranje zuba.

Terpija beljenja zuba može biti sprovedena u isključivo ordinacijskim uslovima (ambulantno) ili kombinovano, u ordinacijsko – kućnim uslovima.

Ordinacijsko beljenje zuba postiže se korišcenjem visokih koncentracija vodonik peroksida i karbamid peroksida u vidu gela, čija se aktivacija postiže korišćenjem svetla, toplote, laserski ili hemijski. Procedura podrazumeva:

  • obezbeđivanje zaštite okolnih tkiva (desni) od dejstva agensa
  • aplikaciju sredstva na površine zuba koje želimo izbeleti , tri puta po 15 min.

Ukupno trajanje intervencije je sat vremena.

Avitalni zubi (zubi kojima je izvađen živac) su skloni tamnjenju, te su pojedini pacijenti zainteresovani za izbeljivanje isključivo tog zuba. Tada se primenjuje tzv. „unutrašnja“ tehnika beljenja zuba, kada se u sam kanal zuba aplikuje sredstvo za beljenje.

Kombinovanom, ordinacijsko-kućnom metodom, kroz 5 do 10 dana se postize postepeno beljenje vitalnih zuba. Primenjuju se visoko kvalitetni gelovi na bazi karbamid peroksida koncentracije 10-22%. Gel se u maloj količini nanosi na individualno izrađene folije koje pacijent nosi noću, dok spava. S obzirom da se folija pravi od fine mekane plastike i precizno naleže na površine zuba, njeno nošenje je udobno i omogućava neometan san. Stomatolog prepisuje koja će se koncentracija gela koristiti , kao i koliko je noći potrebno primenjivati tretman za dobijanje najboljih mogućih rezultata.

Procedura je jednostavna i sprovodi se u nekoliko koraka:

  • uzimanje otiska za izradu folije, određuje se postojeća i ciljana boja zuba
  • predaja folije i gela pacijentu uz detaljnu obuku i savete o korišćenju
  • kontrola

Kod malog procenta pacijenata može se pojaviti preosetljivost na hladno nakon otpočinjanja ovog tretmana. Njima se može savetovati postepeno prilagođavanje, tako što će foliju nositi u toku dana prvo jedan sat dnevno, zatim svaki sledeći dan po jedan sat više. Druga mogućnost je da naizmenično nose foliju sa gelom za izbeljivanje jednu noć, a sledeću noć sa nekim od preparata na bazi fluora, koji dodatno ojačavaju zubnu gleđ.

Beljenje zuba je brza, efikasna i bezbedna metoda koja doprinosi lepom osmehu, a samim tim i osećaju zadovoljstva i samopouzdanja.

Ukoliko smatrate da je i Vašim zubima potrebno izbeljivanje, informišite se kod Vašeg stomatologa.

Ordinacija Vunjak tim Vam uvek stoji na raspolaganju, kako u našim prostorijama u centru Beograda (Brankova 11, Bgd) , tako i on-line.