stomatoloska-ordinacija-vunjak-dental-clinic-doktorka-stomatologije-se-smesi

Nošenje zubne nadoknade

U svetu, jedna od šest osoba nosi parcijalnu ili totalnu zubnu nadoknadu. Zahvaljujući novim tehnikama i novim materijalima to se više ne primećuje čak ni kad se osoba smeje.
Naime, nošenje zubnih nadoknada pozitivno utiče na ljude: raste im samopouzdanje, bolje se izražavaju i osećaju se bolje u svojoj koži. ipak, važno je znati kako se što brže prilagoditi nošenju nadokanade. Tokom tih prvih dana pacijenti imaju pojačano lučenje pljuvačke i imaju osećaj da im je nadoknada velika (glomazna) i da ih žulja. Na sreću ovaj osećaj traje svega nekoliko dana ukoliko znamo da se brzo prilagodimo. Prva i najčešća greška koja se pravi je prestajanje nošenja (kada može da se ukloni). Naime, svaki takav potez samo odlaže i produžava period privikavanja. Ključ je odlučiti da trajno nosite svoju zubnu nadoknadu.

Kako se navići na svoju zubnu nadoknadu

Ukoliko osetite bolove u odredjenim delovima desni, to može biti i posledica loše postavljene nadoknade. Vaš stomatolog može prilagoditi vašu nadoknadu kako bi bila prijatnija za nošenje.

Ukoliko imate poteškoća sa govorom neophodno je da vežbate pravilan izgovor noseći nadoknadu. U tom cilju, odvojite nekoliko minuta svakog dana da glasno govorite ispred ogledala. Ovo će naterati usnu duplju da se brže prilagodi. U vezi sa otežanim jelom, počnite jesti lagano, malim zalogajima. Na taj način, vaša vilica će se postepeno navikavati na žvakanje sa protezom.

Ako uz ove savete, i dalje imate problema sa vašim zubima, trebalo bi da se obratite svom stomatologu, jer je moguće da je došlo do problema tokom postavke. Vaš stomatolog moze podesiti i prilagoditi vašu zubnu nadoknadu. Svakako morate voditi dobru oralnu higijenu za zdravlje vaših prirodnih zuba, ali i za dugovečnost vaše zubne nadoknade.